Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ικανοποίηση διοργανωτών και συμμετεχόντων οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης 2018 με θέμα: «Επανεξετάζοντας την Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στο Διεθνές Περιβάλλον», το οποίο διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.) σε συνεργασία με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, υπό την αιγίδα των υπουργείων: Εσωτερικών και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πανοραμική άποψη συνεδριακού χώρου | Διεθνές Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης 2018

Το συνέδριο διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη στις 2,3 & 4 Μαρτίου 2018, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305-307,Θεσσαλονίκη).

Ευαγγελία Καλαϊτζή - Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΒΝ
Καλαϊτζή Ευαγγελία - Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 σε μια κατάμεστη αίθουσα με συνέδρους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.) κ. Ευαγγελία Καλαϊτζή, κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου με την προβολή ενός βίντεο που επιβεβαίωνε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τον αγώνα των παιδαγωγών προσχολικής αγωγής για ποιοτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στη χώρα μας, προσανατολισμένο στα σύγχρονα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα, την συγκίνηση και την υπόσχεση όλων για συνέχιση του αγώνα προς όφελος όλων των παιδιών και της κοινωνίας.

Ευθύμιος Κάκουρος -  Πρόεδρος Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Αθήνας

Ο κ. Κάκουρος Ευθύμιος, καθηγητής Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, με τη συνεργασία του οποίου έγινε η διοργάνωση του Συνεδρίου, ευχαρίστησε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών και την κ. Καλαϊτζή προσωπικά, για την επιστημονική συνεργασία και συμμετοχή στη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου και κατόπιν μιας περιεκτικής ιστορικής αναδρομής στην πορεία της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στη χώρα μας, παρουσίασε το παρόν και τους μελλοντικούς στόχους για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ποιοτικά διασφαλισμένου συστήματος προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Ευρυδίκη Ζαχοπούλου, Καθηγήτρια Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Η κ. Ευρυδίκη Ζαχοπούλου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στον χαιρετισμό της συνεχάρη τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών για τις επίμονες και διαρκείς προσπάθειές του για την αναβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής στην χώρα μας και τις κορυφαίες επιστημονικές διοργανώσεις. Επίσης αναφέρθηκε στην άρτια εκπαίδευση των παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας των ΑΤΕΙ και στις πρωτοβουλίες του Τμήματος προς αυτήν την κατεύθυνση.

Νίκος Τράκας - Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό αλλά και παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, πανεπιστημιακοί, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κ. Νίκος Τράκας, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι νομικών προσώπων δημοτικών παιδικών σταθμών, εκπρόσωποι εργαζομένων, διευθύντριες/ες και προϊσταμένες/οι παιδικών σταθμών.

Ο κ. Τράκας στο χαιρετισμό του εξήρε τη δυναμική των παιδαγωγών προσχολικής αγωγής, το υψηλό επίπεδο επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης που ακόμα και σε καιρό οικονομικών δυσκολιών, επιδιώκουν την επιμόρφωσή τους και συμμετέχουν μαζικά, ενεργά και δυναμικά στον αγώνα για την αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής σύμφωνα με τα ποιοτικότερα διεθνή πρότυπα.

Κωνσταντίνος Πετρογιάννης, Giulia Pastori, Victoria Liberatore, Paul Leseman, Ευαγγελία ΚαλαϊτζήΚωνσταντίνος Πετρογιάννης, Giulia Pastori, Victoria Liberatore, Paul Leseman, Ευαγγελία Καλαϊτζή

Στο Συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, ερευνητές, μέλη διεθνών οργανισμών, υπεύθυνοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρόεδροι οργανισμών. Παρουσιάστηκαν από τους εισηγητές εφαρμοσμένα συστήματα προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ο ρόλος των πολιτικών και του προσωπικού των προσχολικών πλαισίων στην ποιότητα της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, διαυπηρεσιακές συνεργασίες και ευρήματα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CARE στο οποίο συμμετείχε και η χώρα μας.

Προέκυψαν προβληματισμοί, αναπτύχθηκαν συνεργασίες και συμπερασματικά αναδείχθηκε ότι η καθιέρωση ενός ενιαίου, δημόσιου και ποιοτικού πλαισίου προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί το μοντέλο εκείνο που διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού να έχει ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας χωρίς αποκλεισμούς στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Άρα η προαγωγή και εφαρμογή ενιαίων και ολοκληρωμένων πλαισίων αγωγής και εκπαίδευσης για την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών μας στις σύγχρονες κοινωνίες όπως αυτές βάσει των χαρακτηριστικών έχουν την τάση να εξελίσσονται, θα πρέπει να είναι στόχος και στρατηγική κάθε πολιτείας.

Η λήξη του Συνεδρίου, που αποτελεί πια θεσμό και σημείο αναφοράς για τους παιδαγωγούς προσχολικής αγωγής, είχε τον παλμό και την δυναμική της έναρξης και σφραγίστηκε με την έναρξη των διεργασιών του επόμενου Συνεδρίου, την άνοιξη του 2019!

Από το Γραφείο Τύπου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ)