Με πρωτοβουλία του Yπουργού Εσωτερικών κου Πάνου Σκουρλέτη σήμερα 29/5/2017 πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κος Π. Σκουρλέτης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, η υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ), η ΔΟΕ, η ΚΕΔΕ και υπερεσιακοί παράγοντες των υπουργείων.

Η σύσκεψη προκλήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και το θέμα ήταν, να κατατεθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προτάσεις και απόψεις προς όφελος των παιδιών, των οικογενειών και των εργαζομένων.

Τα λόγο πήρε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών κος Π. Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε την σημασία και την αναγκαιότητα της σύσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση όλων των φορέων.

Ο υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου, αναφέρθηκε στις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, επισημαίνοντας και αποσαφηνίζοντας ότι το κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι η 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και ότι αφορά την προσχολική εκπαίδευση, ένα έτος υποχρεωτικής φοίτησης και ότι αφορά τα προνήπια, εκτίμηση της αναγκαιότητας σε συνάρτηση με τις υποδομές, το προσωπικό αλλά και την δυνατότητα των γονέων να επιλέγουν δομές. Τόνισε ότι σε βάθος τριετίας δεν θα ληφθεί καμία απόφαση αν δεν εξαντληθεί ο διάλογος.

Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ υποστήριξαν το θεσμό της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο χώρο των Παιδικών Σταθμών. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κος Α. Κικίνης υποστήριξε το αίτημα για διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο χώρο των Νηπιαγωγείων αρμοδιότητας υπουργείου παιδείας. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας και ο αν. γραμματέας Γ. Τσούνης, οι οποίοι υποστήριξαν τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων των παιδικών σταθμών και ανέδειξαν την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την μεγάλη απήχηση τους στην κοινωνία.

Η πρόεδρος του συνδέσμου μας κα Λ. Καλαϊτζή, επισήμανε τον επιστημονικό ρόλο και την άρτια κατάρτιση των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς, αναφέρθηκε στο γνωστικό αντικείμενο και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα για ηλικίες από 0 έως 6. Στην συνέχεια προσκόμισε αδιαμφισβήτητα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Eurostat και επιστημονικές έρευνες που τεκμηριώνουν τις θέσεις του ΠΑΣΥΒΝ για καθολική και όχι υποχρεωτική πρόσβαση των παιδιών σε δομές προσχολικής αγωγής και την αναγκαιότητα ολιστικής προσέγγισης του θεσμού από 0 έως 6 ετών.

Ο υπουργός παιδείας πήρε το λόγο και ανάφερε παρακολούθησε με ενδιαφέρον και προσοχή της επιστημονική επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε και δήλωσε ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την επιστημονική τεκμηρίωση και μελέτη των θεμάτων.

Ο κος Γαβρόγλου στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του ΠΑΣΥΒΝ, η οποία έχει κατατεθεί και εγγράφως, για την Ενιαία Εκπαίδευση Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας ανέφερε πως το Υπουργείο προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση αναγνωρίζοντας πως αυτό αποτελεί μια παθογένεια τόσο για το χώρο της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης όσο και για άλλους επιστημονικούς κλάδους.

Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα το Δ.Σ του ΠΑΣΥΒΝ εκφράζει την ικανοποίηση του, γιατί ο διάλογος για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στη χώρα μας άνοιξε θεσμικά και επίσημα, με όλους τους εμπλεκόμενους. Έτσι δίδεται η δυνατότητα ο ΠΑΣΥΒΝ σε επίπεδο υπουργών να θέσει όλες τις παραμέτρους, τις παθογένειες, τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις για μια γενναία μεταρρύθμιση και την χάραξη εθνικής στρατηγικής στο χώρο της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Συνάδελφοι συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, επαγρυπνούμε και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς το Δ.Σ. του ΠΑΣΥΒΝ.