ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου Πανελλήνιου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής με θέμα «Προκλήσεις & Προοπτικές της Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στην Κοινωνία του 21ου Αιώνα» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Χαλκιδική στις 31 Μαρτίου και 1 & 2 Απριλίου 2017 στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Porto Carras GRAND RESORT.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.) σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με την Αιγίδα/Στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΒΝΔιοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΒΝ

Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από επτακόσιοι πενήντα (750) σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, μάχιμοι παιδαγωγοί, φοιτητές, από τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας και αντιπροσωπεία παιδαγωγών από την Κύπρο. Οι σύνεδροι απόλαυσαν το ανοιξιάτικο τοπίο της Σιθωνικής γης ανάμεσα στις υψηλές κορυφές του όρους Μελίτωνα και στο απέραντο γαλάζιο του Τορωναίου κόλπου.

Συνεδριακός Χώρος

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν πανεπιστημιακοί, στελέχη των αρμοδίων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Καλαϊτζή ΕυαγγελίαΚαλαϊτζή Ευαγγελία - Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών κ. Ευαγγελία Καλαϊτζή, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους επίσημους προσκεκλημένους και τους συνέδρους. Στην ομιλία της ανέφερε ότι η προσχολική ηλικία αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για την εκπαιδευτική πολιτική μιας χώρας. «Είναι στα πρώτα χρόνια τους που τα παιδιά αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες, ικανότητες, γνώσεις και κριτική σκέψη που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια να προχωρήσουν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στην ενήλικη ζωή τους…. Μελετώντας λοιπόν τη διεθνή έρευνα που καταγράφει ότι η ποιότητα στην προσχολική εκπαίδευση μέσα από μια ολιστική προσέγγιση έχει μεγάλη επίδραση στη δια βίου εξέλιξη, πορεία και ευημερία των παιδιών και τους παγκόσμιους στόχους, που κινούνται πλέον στο πλαίσιο της ενιαίας αγωγής και εκπαίδευσης, εργαζόμαστε στην κατεύθυνση των δημιουργικών αλλαγών βασιζόμενοι σε ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα καταλήξει στη θεσμοθέτηση ενός Ενιαίου Εθνικού Πλαισίου Προσχολικής Αγωγής.» Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Καλαϊτζή τόνισε: «Σήμερα όσο ποτέ υπάρχει αναγκαιότητα θεσμοθέτησης Ενιαίου Εθνικού Πλαισίου Προσχολικής Αγωγής Εκπαίδευσης και Φροντίδας με την υπαγωγή της παιδαγωγικής εποπτείας στο Υπουργείο Παιδείας και την Ενιαία Εκπαίδευση Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας με την ένταξη των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ στα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα».

Η κ. Καλαϊτζή, κάλεσε στο βήμα την κ. Σακελλαρίου Μαρία, Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών –Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Προσχολική Εκπαίδευση» – Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το οποίο έγινε η διοργάνωση του Συνεδρίου.

Σακελλαρίου ΜαρίαΣακελλαρίου Μαρία
Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών

Η κ. Σακελλαρίου ευχαρίστησε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών για την επιστημονική συνεργασία και συμμετοχή στη διοργάνωση του 14ου Πανελλήνιου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής αναφέροντας ότι έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στα εκπαιδευτικά μας πράγματα. Δεκατέσσερα χρόνια διαρκούς και αδιάλειπτης διοργάνωσης είναι πράγματι ένα εντυπωσιακό ρεκόρ και η κανονικότητα διεθνών και πανελλήνιων συνεδρίων αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και τις μεταβολές στο κοινωνικό συγκείμενο προάγοντας την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση τόσο στη θεωρητική όσο και στη πραξιακή διάσταση, τόνισε η κ. Σακελλαρίου. «Όλοι νομίζω ότι έχουμε αντιμετωπίσει το στερεότυπο και την προκατειλημμένη συμπεριφορά ότι το επάγγελμα του παιδαγωγού προσχολικής ηλικίας αφορά κυρίως τη φροντίδα. Είναι καιρός να αλλάξουμε αυτό το στερεότυπο και να πείσουμε την ελληνική κοινωνία και την πολιτεία ότι εμείς διαμορφώνουμε βασικές δεξιότητες τις οποίες τα παιδιά θα αξιοποιήσουν 15-20 χρόνια αργότερα. Επομένως είμαστε οι άνθρωποι που εξ αντικειμένου πρέπει να οραματιστούμε για την πολιτεία και τους ανθρώπους του μέλλοντος… Οι προσδοκίες μας από τις εργασίες του Συνεδρίου είναι να δοθούν με βάση σύγχρονες ερευνητικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις σε διαφορετικά πεδία ουσιαστικές απαντήσεις οι οποίες θα συνεισφέρουν στον επιστημονικό διάλογο και θα αναδείξουν το ρόλο της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην κοινωνική πραγματικότητα ως κατεξοχήν πολιτικό και ηθικό ζήτημα αφού ο τρόπος που εκπαιδεύουμε τους μελλοντικούς πολίτες ουσιαστικά παραπέμπει στο ύφος της δημοκρατίας που θέλουμε».

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό αλλά και παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, ο συνεργάτης του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόλγου κύριος Νικόλαος Τσαφταρίδης, ο συνεργάτης του Υπουργείου Παιδείας κύριος Θέμης Δημητρακόπουλος, πολλοί πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κύριος Νίκος Τράκας, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τσαφταρίδης ΝικόλαοςΝικόλαος Τσαφταρίδης
Συνεργάτης του Υπουργού Παιδείας
Τράκας ΝίκοςΝίκος Τράκας
Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Για άλλη μια φορά μέσα και από το Συνέδριο αναδείχθηκε η δυναμική των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας, το υψηλό επίπεδο επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης που ακόμα και σε καιρό οικονομικών δυσκολιών επιδιώκουν την επιμόρφωσή τους και συμμετέχουν μαζικά, ενεργά και δυναμικά.

Κάθε Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών αποτελεί παράλληλα και την ετήσια συνάντηση για ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών, μελέτης δεδομένων και τάσεων στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, επεξεργασίας νέων στοιχείων, σχεδιασμού και ορισμού στόχων και οραμάτων.

Η λήξη του Συνεδρίου μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα με τον παλμό και τη δυναμική της έναρξης σηματοδότησε προτάσεις για το επόμενο!

Από το Γραφείο Τύπου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ)