Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ικανοποίηση διοργανωτών και συμμετεχόντων σε όλα τα επίπεδα (οργάνωσης, συμμετοχής και περιεχομένου εισηγήσεων) οι εργασίες του Διεθνούς  Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής με θέμα: «Τρέχουσες Διεθνείς Εξελίξεις στη Προσχολική Αγωγή: Πολιτικές & Έρευνα»,  το οποίο διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.) και διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη στις 18,19 & 20 Μαρτίου 2016, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305-307,Θεσσαλονίκη).

Το Συνέδριο διοργανώθηκε  σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) και τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και την στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην ανοιξιάτικη Θεσσαλονίκη χίλιοι πεντακόσιοι (1500) σύνεδροι από κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας, αλλά και το εξωτερικό, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, ενθουσιασμό και ενεργό συμμετοχή στο συνεδριακό χώρο τις τριήμερες εργασίες, απόλαυσαν τις ομορφιές της πόλης και χάρηκαν την διαμονή τους.

Άποψη Συνεδριακού Χώρου

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών κ. Ευαγγελία Καλαϊτζή, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους επίσημους προσκεκλημένους και τους συνέδρους. Στην ομιλία της τόνισε την αναγκαιότητα ολιστικής προσέγγισης της παιδικής ηλικίας βάσει  της κοινής αποδοχής ότι στα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, φροντίδα και εκπαίδευση αποτελούν αλληλένδετες διαδικασίες και ότι οι σύγχρονες δομές Προσχολικής Αγωγής  πρέπει να εξυπηρετούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις και αποκλεισμούς, να διέπονται από τις ίδιες αρχές και αξίες, την ίδια φιλοσοφία και να τελούν υπό μία εποπτεύουσα αρχή.

Καλαϊτζή Ευαγγελία - Πρόεδρος ΠΑΣΥΒΝ  Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΒΝ
Καλαϊτζή Ευαγγελία - Πρόεδρος ΠΑΣΥΒΝ Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΒΝ

Καταλήγοντας επεσήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και  των παιδιών ηλικίας 0-6 ετών και την καθιέρωση Ενιαίας Πανεπιστημιακού Επιπέδου Εκπαίδευσης Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας 0-6 ετών.

Πανό για την επαναφορά του εξαώρου εργασίας των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό αλλά και παραβρέθηκαν επίσης πολλοί επίσημοι: ο κ. Μπαλάφας Γιάννης – Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Πουλάκης Κώστας- Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο. κ. Παντής Γιάννης- Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο κ. Σκούτας Παναγιώτης - Διευθυντής Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά,  η κ. Καλαμαρά Έφη- Υπεύθυνη Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ,  η κ. Σακελλαρίου Μαρία - Καθηγήτρια,  Πρόεδρος Τμήματος Νηπιαγωγών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  Νατσιοπούλου Τριανταφυλλιά - Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙΘ, Επίτιμο Μέλος ΠΑΣΥΒΝ, ο κ. Κάκουρος Ευθύμιος- καθηγητής Ψυχολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Αθήνας, ο κ. Πετρογιάννης Κων/νος - Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου,  η κ. Καπουλίτσα Θωμαϊς – Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙΘ, Επίτιμο Μέλος ΠΑΣΥΒΝ, ο κ. Μπαλασόπουλος Θεμης- Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. , ο κ. Τράκας Νικόλαος Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Παντής Γιάννης- Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σκούτας Παναγιώτης - Διευθυντής Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά Καλαμαρά Έφη- Υπεύθυνη Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μπαλάφας, στο χαιρετισμό του τόνισε την καθοριστική συμβολή των λειτουργών της Προσχολικής Αγωγής στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών αλλά και των αξιών της ελληνικής κοινωνίας που εκφράζονται στις εκφάνσεις της κοινωνικής πραγματικότητας. Αναφέρθηκε στη δίκαιη νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά του εξαώρου εργασίας των παιδαγωγών προσχολικής αγωγής και την συμβολή της ρύθμισης στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, ευχόμενος για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου.

Ο κ. Πουλάκης, στο χαιρετισμό του τόνισε πως μέλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι η αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής, σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές σε όλα τα επίπεδα ( υποδομές, στελέχωση, προγράμματα κ.τ.λ.), αναφέρθηκε και υπερασπίστηκε το δίκαιο αίτημα της επαναφοράς του εξαώρου εργασίας των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας το οποίο έγινε  πλέον πράξη και δήλωσε κατηγορηματικά ότι το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, θα είναι συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες, παίρνοντας όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Παντής, χαιρέτισε την διοργάνωση του συνεδρίου, η σπουδαιότητα του οποίου, όπως ανέφερε, οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας  Έρευνας και Θρησκευμάτων να το θέσει υπό την αιγίδα του, δήλωσε δε ότι το Υπουργείο θα αναμένει με ενδιαφέρον τα πρακτικά του συνεδρίου προκειμένου να τα λάβει υπόψη του για την χάραξη πολιτικών στον τομέα της προσχολικής αγωγής. Επίσης η αναφορά του για ένταξη των παιδικών σταθμών στο Υπουργείο Παιδείας έτυχε της θερμής επιδοκιμασίας των μάχιμων παιδαγωγών και των παρευρισκομένων. Τέλος ζήτησε την στήριξη του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ και των μάχιμων παιδαγωγών στο έργο του Υπουργείου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών – προσφύγων που έχουν φτάσει στην χώρα μας.

Η κ. Καλαμαρά στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις τρεις τομές στον τομέα της εκπαίδευσης, τόνισε την σημαντικότητα της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 0-6 ετών, ποιοτικά αναβαθμισμένης, δημόσιας και υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

Για άλλη μια άλλη μια φορά, ο ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. ως ενεργός επιστημονικός φορέας  παρακολουθεί τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωταγωνιστεί στη διεκδίκηση για ποιοτική προσχολική αγωγή στη χώρα μας.

Η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου συμβάλλει στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία καθώς αξιοποίησε και κατέγραψε την ευρωπαϊκή και διεθνή γνώση και εμπειρία για τα συστήματα προσχολικής αγωγής που παρέχουν τα βέλτιστα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες στη χώρα μας για μια γενναία μεταρρύθμιση για την εφαρμογή Ενιαίου Συστήματος Προσχολικής Αγωγής, Εκπαίδευσης και Φροντίδας, ενσωματωμένου στο εκπαιδευτικό σύστημα υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και στη βάση των αρχών της ισότητας, της ευθύνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατικής έκφρασης.

Οι σύνεδροι (επιστήμονες Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι καθηγητές, επίσημοι προσκεκλημένοι, μάχιμοι παιδαγωγοί και φοιτητές) γιόρτασαν με κέφι το πρώτο βήμα προς την αναβάθμιση της ποιότητας στην προσχολική αγωγή, την επαναφορά του 6ώρου εργασίας αφήνοντας πίσω την εξουθένωση των προηγούμενων χρόνων.

Η λήξη του Συνεδρίου, που αποτελεί πια θεσμό και σημείο αναφοράς για τους παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, είχε τον παλμό και την δυναμική της έναρξης και σφραγίστηκε με την έναρξη των διεργασιών του επόμενου Συνεδρίου !

Από το Γραφείο Τύπου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ)