Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του  13ου Πανελλήνιου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής με θέμα: «Σύγχρονες Ψυχοπαιδαγωγικές Προσεγγίσεις Στην Προσχολική Αγωγή. Θεωρία & Πράξη», που πραγματοποιήθηκε  στα Ιωάννινα στις 20,21 & 22 Μαρτίου 2015.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) σε συνεργασία με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου (Ιωάννινα).

Συνεδριακός Χώρος - 13ο Πανελλήνιο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής - ΠΑΣΥΒΝ Συνεδριακός Χώρος  - 13ο Πανελλήνιο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής - ΠΑΣΥΒΝ

Η πόλη των Ιωαννίνων καλωσόρισε τους χίλιους πεντακόσιους (1500) συνέδρους με δύο όψιμες αλκυονίδες μέρες για να μαγευτούν από  την ομορφιά του φυσικού τοπίου, να περιηγηθούν στην πόλη και αυτή η κορυφαία επιστημονική συνάντηση να ολοκληρωθεί με όμορφες εικόνες και απόλαυση της διαμονής.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών κ. Ευαγγελία Καλαϊτζή, η οποία  ενώπιον 1500 Συνέδρων από κάθε περιοχή της χώρας, είδε να πραγματώνεται  μια στιγμή  που θα καταγραφεί στα πρακτικά της  ιστορίας της προσχολικής εκπαίδευσης στην χώρας μας.

Η κυρία Ε. Καλαϊτζή αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της συνεργασίας με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου και ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του ΤΕΙ κύριο Ε. Γλαβά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κυρία Τούλα Μάντζιου Διευθύντρια Σ.Ε.Υ.Π & Καθηγήτρια του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, της οποίας η συμβολή ήταν ανεκτίμητη στην διεξαγωγή της κορυφαίας επιστημονικής διοργάνωσης.

Καλαϊτζή Ευαγγελία - Πρόεδρος ΠΑΣΥΒΝ Dioikitiko-Symvoulio-PASYBN
Πρόεδρος ΠΑΣΥΒΝ
Καλαϊτζή Ευαγγελία
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΒΝ
Π.Κουνέλη, Ε.Χάλκου, Κ.Ανδριανού, Μ.Μαλλίδη
Ε.Σερμέα, Κ.Χαρλαύτη, Μ.Διβάνη

Απεύθυνε ευχαριστίες στην ολοένα και αυξάνουσα ομάδα των επιστημόνων και φορέων της εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων – ΑΤΕΙ) που υποστήριξαν και υποστηρίζουν την προσπάθεια για την κορυφαία μεταρρύθμιση στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης που είναι η θεσμοθέτηση Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με Καθιέρωση Ενιαίας και Πανεπιστημιακού Επιπέδου Εκπαίδευσης Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας.

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου απεύθυναν χαιρετισμό αλλά και παραβρέθηκαν επίσης πολλοί επίσημοι: ο κ. Σκούτας Παναγιώτης - Διευθυντής Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά,  η κ.  Μάντζιου Τούλα - Διευθύντρια Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, ΤΕΙ Ηπείρου, η κ. Σακελλαρίου Μαρία - Καθηγήτρια,  Πρόεδρος Τμήματος Νηπιαγωγών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Γείτονας Δημήτριος - Επίκουρος Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου, η κ. Νατσιοπούλου Τριανταφυλλιά - Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙΘ, Επίτιμο Μέλος ΠΑΣΥΒΝ, ο κ. Πετρογιάννης Κων/νος - Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Παναπιστήμιο, ο κ. Βιτούλης Μιχαήλ, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙΘ, Επίτιμο Μέλος ΠΑΣΥΒΝ, η κ. Καπουλίτσα Θωμαϊς – Επίκουρη Καθηγήτρια. Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙΘ, Επίτιμο Μέλος ΠΑΣΥΒΝ, ο κ. Μπαλασόπουλος Θεμης- Πρόεδρος της Π.Ο.Ε –Ο.Τ.Α και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Σκούτας Παναγιώτης Μάντζιου Τούλα Σακελλαρίου Μαρία

Εμφανής στους χαιρετισμούς των καθηγητών και όλων των επίσημων προσκεκλημένων ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση από την διοργάνωση του συνεδρίου και σημαντικός, κατευθυντήριος  και δεσμευτικός ο λόγος τους για τις βάσεις της επόμενης μέρας στην προσχολική αγωγή.

Στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου, ο μεστός επιστημονικός λόγος των διακεκριμένων καθηγητών στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής, συναντήθηκε με την παρουσίαση του έργου των μάχιμων παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας που διαμορφώνουν και αποτυπώνουν την σύγχρονη πραγματικότητα στις δομές προσχολικής αγωγής και θα πορευτούν με την υπόσχεση που  έδωσαν, μέσω των εργασιών τους, για το μέλλον του θεσμού στη χώρα  μας οι φοιτητές των Τμημάτων και μελλοντικοί επαγγελματίες.

Η υπερκάλυψη των θέσεων και η άνευ προηγουμένου πρόθεση συμμετοχής, με δεδομένο το κοινωνικοοικονομικό συγκείμενο στη χώρα μας, δείχνει με τον πιο  κατηγορηματικό τρόπο ότι οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας αποτελούν ένα δυναμικό τμήμα των πολιτών και λειτουργών της Προσχολικής Εκπαίδευσης που ενώ διανύει διαχρονικά την πιο δύσκολη και απειλητική  περίοδο, αγωνίζεται, αντέχει, παράγει σημαντικό έργο, στηρίζει την ελληνική οικογένεια και κοινωνία, εξελίσσεται, επιμορφώνεται, συνεργάζεται, εργάζεται  και οραματίζεται το μέλλον της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η λήξη του Συνεδρίου, που αποτελεί πια θεσμό και σημείο αναφοράς για τους παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, είχε τον παλμό και την δυναμική της έναρξης και σφραγίστηκε με την ευχή για καλή αντάμωση και την έναρξη των διεργασιών του επόμενου Συνεδρίου !