Την μεγαλύτερη συνάντηση παιδαγωγών Προσχολικής Αγωγής και καθηγητών από τα Α.Τ.Ε.Ι και Α.Ε.Ι στην χώρα μας αποτέλεσε το Διεθνές Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 4-6/04/2014 με θέμα: «Επενδύοντας στην Προσχολική Αγωγή σε περίοδο Οικονομικής Κρίσης».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών σε συνεργασία με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Καλαϊτζή Ευαγγελία - Πρόεδρος ΠΑΣΥΒΝ

Ευαγγελία Καλαϊτζή - Πρόεδρος ΠΑΣΥΒΝ

Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΒΝ - Διεθνές Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής

Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΒΝ

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών κυρία Ευαγγελία Καλαϊτζή και στην συνέχεια πήρε το λόγο η κυρία Τριανταφυλλιά Νατσιοπούλου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ στην έναρξη της ομιλίας της, ευχαρίστησε θερμά την Προϊσταμένη και τους Καθηγητές του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης για την συνεργασία, η οποία όπως τόνισε προσδίδει κύρος, συμβολισμό, δυναμική και προοπτική για τον κλάδο. Με τεκμηριωμένο επιστημονικά και ερευνητικά λόγο, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της προσχολικής αγωγής, την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση του θεσμού, καθώς και την αναγκαιότητα να επενδύσουν οι κυβερνήσεις επαρκώς στον τομέα αυτό. Παρουσίασε τα τελευταία συγκριτικά δεδομένα για την χώρα μας στον τομέα της προσχολικής αγωγής και την ανάγκη δημιουργίας ενιαίων δομών για τα παιδιά ηλικίας 0-6.

Άποψη συνεδριακού χώρου - Διεθνές Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής

Άποψη Συνεδριακού Χώρου

Τριανταφυλλιά Νατσιοπούλου - Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Τριανταφυλλιά Νατσιοπούλου
Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής
Αγωγής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Η Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της διοργάνωσης για τον κλάδο των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας και εξέφρασε την μεγάλη της ικανοποίηση για την μεγάλη ανταπόκριση των συνέδρων καθώς επίσης και για την συνεργασία του Τμήματος με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αν. Πρόεδρος του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης κύριος Τζιώνας Παναγιώτης, ο Γραμματέας κύριος Τσίτσης Νικόλαος και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κύριος Θέμης Μπαλασόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι καθηγητές από την χώρα μας και το εξωτερικό, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την μεγαλειώδη συνάντηση και προσέλευση των Παιδαγωγών στο Διεθνές Συνέδριο.

Στην διάρκεια των τριών ημερών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα από διακεκριμένους Έλληνες και Ξένους εισηγητές, οι οποίοι παρουσίασαν επιλεγμένες εισηγήσεις υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος και αρτιότητας και πορίσματα ερευνών, για το παρόν και το μέλλον της προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Οι μάχιμοι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας παρουσίασαν παιδαγωγικά προγράμματα και καλές πρακτικές από παιδικούς σταθμούς της χώρας, ενώ οι φοιτητές τις εμπειρίες τους από την πρακτική τους άσκηση στην χώρα μας και τις χώρες καταγωγής τους.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης φιλοξένησε για ένα τριήμερο 1300 παιδαγωγούς από κάθε νομό της χώρας και την Κύπρο, καθώς και φοιτητές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία της οργανωτικής επιτροπής και χρειάστηκε προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φιλοξενίας των συνέδρων η συνεργασία και με επιπλέον ξενοδοχεία της πόλης.

Η επιμελώς φροντισμένη διοργάνωση και υποστήριξη είχε σαν αποτέλεσμα την εκφρασμένη ικανοποίηση των συνέδρων σε κάθε επίπεδο. Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης και της στήριξης των μελών και φίλων του Συνδέσμου, είναι η κάλυψη των θέσεων πριν την λήξη της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής και η απόρριψη 618 αιτημάτων που δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν λόγο εξάντλησης κάθε δυνατότητας του συνεδριακού χώρου.

Επιστρέψαμε στους χώρους εργασίας μας παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία της χώρας, πιο δυνατοί, πιο σίγουροι, πιο αισιόδοξοι….

Μέσα από τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου αναδείχθηκε το κοινό αίτημα της επιστημονικής κοινότητας, των μάχιμων παιδαγωγών και φοιτητών για εφαρμογή ενιαίου πλαισίου προσχολικής αγωγής και στην χώρα μας. Διεύρυνε ορίζοντες και αποτέλεσε αφετηρία νέων συνεργασιών σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.