Κατάργηση Τμήματος Προσχολικής Αγωγής : Έκτακτη Γενική Συνέλευση Καθηγητών

ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΤΟΥ ΤΕΙ-ΑΘΗΝΑΣ
αριθ. συν. 6/06.03.2013

Σήμερα 6 Μαρτίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος, συνήλθε Εκτάκτως σε συνεδρίαση η Συνέλευση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ-Αθήνας.

Πρόεδρος της Γ.Σ. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ήταν η Προϊσταμένη του Τμήματος κα ΠΑΠΑΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Αναπλ. Καθηγήτρια και παρόντες:
-ΚΑΚΟΥΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, Καθηγητής,
-ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΝΗ, Αναπλ. Καθηγήτρια
-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΤΡΥΦ., ΕΠΊΚ. Καθηγήτρια,
-ΤΣΑΟΥΛΑ ΚΩΝ/ΝΑ, Καθηγήτρια Εφαρμογών, π.θ.
-ΡΟΥΦΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Καθηγήτρια Εφαρμογών
-ΖΕΡΒΑ ΜΑΡΙΑ, Καθηγήτρια Εφαρμογών

Εκπρόσωπος των σπουδαστών, δεν παραβρέθηκε:
Τα Πρακτικά τηρήθηκαν από τη κα Σχινά Μαρία, Διοικητική Υπάλληλο του Τμήματος ΤΕ, λόγω δίωρης άδειας της κας Βογιατζή-Σφενδύλη Γεωργίας για λόγους υγείας.

Συζητήθηκε το μοναδικό θέμα:
ΘΕΜΑ:Προτεινόμενη κατάργηση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ-Αθήνας, με βάση το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, μετά από εκτεταμένη συζήτηση και αλληλοενημέρωση σχετικά με το θέμα περί κατάργησης του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ-Αθήνας, με βάση το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», που κατατίθεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατέληξαν ομόφωνα στα εξής:

Η πρόταση για κατάργηση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ-Αθήνας, μας αιφνιδίασε, επειδή τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη διαμόρφωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» βρίσκονται σε αναντιστοιχία με αυτή.

Ειδικότερα:

Κλείνοντας φέτος 58 χρόνια ύπαρξης το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) του ΤΕΙ Αθήνας είναι το παλαιότερο μεταξύ των τριών ομοειδών Τμημάτων ΤΕΙ στη χώρα μας, δηλαδή του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Ηπείρου και του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Σημειώνεται ότι τα τρία αυτά Τμήματα έχουν παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών και οι απόφοιτοί τους τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα.

Επιπλέον, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) του ΤΕΙ Αθήνας είναι:

• το κεντρικότερο από γεωγραφικής άποψης,

• ανάμεσα σε αυτά με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ,

• από αυτά με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

• από αυτά με τη μεγαλύτερη απορρόφηση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (αποδεδειγμένα, οι απόφοιτοί του προτιμώνται στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω του άρτιου προγράμματος σπουδών του).

Οι σπουδές του, όπως και αυτές των άλλων τμημάτων των ΤΕΙ Ηπείρου και Θεσσαλονίκης, καλύπτουν την αγωγή βρεφών και μικρών παιδιών πριν από την εισαγωγή τους στο Νηπιαγωγείο (υποχρεωτική εκπαίδευση), δηλαδή σε ένα τομέα πολύ εξειδικευμένο και απαιτητικό για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους και στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος ζητά ομόφωνα να επανεξεταστεί το θέμα με βάση τα κριτήρια του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ του ΤΕΙ Αθήνας.

Στο σημείο αυτό λύθηκε η συνεδρίαση και υπογράφεται το παρόν πρακτικό όπως παρακάτω:

Η Πρόεδρος
ΑΝ. ΠΑΠΑΠΡΟΚΟΠΙΟΥ