03 Σεπτέμβριος 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα οι Παιδικοί Σταθμοί του Δ.Β.Α. λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξαν τα Σωματεία.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης τέθηκε στον αέρα η λειτουργία των 82 Παιδικών Σταθμών καθώς η Διοίκηση αρνείται να προσλάβει με δίμηνες συμβάσεις τους 272 απολυθέντες συμβασιούχους οι οποίοι σημειωτέον εργάζονται επί 8 και 9 έτη συνεχόμενα στο χώρο των Παιδικών Σταθμών του Δ.Β.Α.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς οι Παιδικοί Σταθμοί του Δ.Β.Α. οι οποίοι απετέλεσαν διαχρονικά το σημείο αναφοράς όλων των δήμων λόγω της άριστης λειτουργίας τους, αντιμετώπισαν παντελή έλλειψη στοιχειωδών υλικών, ελλείψεις σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και πλήρη υποβάθμιση του παιδαγωγικού τους ρόλου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη Διοίκηση για απαξίωση του ρόλου των προϊσταμένων των Παιδικών Σταθμών και όλου του παιδαγωγικού προσωπικού, ανικανότητα προγραμματισμού, άγνοια του νομοθετικού πλαισίου, παραγκωνισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, προχειρότητα, αδρανοποίηση, περιθωριοποίηση όλων των υπηρεσιακών παραγόντων και μεθοδικές προσπάθειες για την αλλαγή του σκοπού λειτουργίας του φορέα.

Επισφράγισμα των πιο πάνω ενεργειών αποτέλεσε ο επικείμενος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας ο οποίος ισοπεδώνει-καταργεί τις οργανικές μονάδες των Παιδικών Σταθμών που αποτελούν τον κύριο σκοπό λειτουργίας του φορέα ενώ αντίστοιχα αυξάνει προκλητικά τις Διοικητικές Υπηρεσίες προβλέποντας εφτά (7) Διευθύνσεις !

Τα Σωματεία και η Εκπρόσωπος Εργαζομένων κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις και αποχώρησαν από το Δ.Σ. του Δ.Β.Α. κατά τη συζήτηση του οργανισμού αποστέλλοντας έγγραφες καταγγελίες.

Με κομμένη την ανάσα οι παιδαγωγοί, ενώ αναμενόταν η απόφαση του δικαστηρίου για τους συμβασιούχους στις 11 Ιουλίου, διαπίστωσαν ότι η Διοίκηση προχώρησε στην έγκριση 4.500 περίπου παιδιών στα τέλη Ιουνίου.

Στην συνέχεια η Διοίκηση προέβη σε 250 περίπου μετακινήσεις προσωπικού την στιγμή που οι παιδαγωγοί είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις επαφές με τους νέους γονείς στα πλαίσια του παιδαγωγικού προγραμματισμού για τις προσαρμογές.

Αγανάκτηση προκάλεσε στο παιδαγωγικό προσωπικό η απόφαση της Διοίκησης για αναζήτηση εθελοντών καθώς οι Παιδικοί Σταθμοί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν τεράστια κενά σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό ! ! !

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι με Διοικητικά μέτρα καταστολής, η Διοίκηση προσπάθησε να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης των μάχιμων παιδαγωγών που αντιστέκονται στα απεχθή σχέδιά της, με δυσμενείς μετακινήσεις και υπηρεσιακούς υποβιβασμούς. Από τη δίωξη αυτή δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Πρόεδρος του Συνδέσμου μας Λ.Καλαϊτζή, ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία παιδαγωγών….» και μέλος του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ Σ.Δημούδης, η εκπρόσωπος εργαζομένων Γ.Κλείτου καθώς επίσης και άλλοι μάχιμοι εργαζόμενοι.

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων των Παιδικών Σταθμών του Δ.Β.Α. για την διασφάλιση του επιστημονικού τους ρόλου, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών, την ανθρώπινη και υπηρεσιακή τους αξιοπρέπεια.

Τέλος καλεί το Δήμαρχο Αθηναίων να αποκαταστήσει τη δεοντολογία σε επίπεδο Διοίκησης των Παιδικών Σταθμών του Δ.Β.Α καθώς το μεγαλύτερο δίκτυο προσχολικής αγωγής στη χώρα μας με Πανελλαδική και Διεθνή αναγνώριση αποδομείται παιδαγωγικά, βάλλεται, συρρικνώνεται, ισοπεδώνεται και υποβαθμίζεται.