07 Φεβρουάριος 2012

Αγαπητά μας μέλη και φίλοι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, σας εύχεται ολόψυχα Καλή Χρονιά με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία.

Σε μια εποχή που οι ραγδαίες κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις αλλάζουν διαρκώς την καθημερινότητά μας, εξαθλιώνουν τη ζωή μας και καταστρέφουν τα όνειρα και το μέλλον των παιδιών μας, είναι επιτακτική η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, για επαγρύπνηση και ανασύνταξη δυνάμεων, ώστε η οργανωμένη επίθεση που δεχόμαστε ως παιδαγωγοί αλλά και ως πολίτες αυτού του τόπου, να βρει ένα μέτωπο αντίστασης με κύρια όπλα την επιστημονική γνώση , την εμπειρία, τη συνείδηση και την υπευθυνότητα.

Η γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης, όπως ήδη έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που καθημερινά δεχόμαστε, όπως μειώσεις μισθών, αύξηση ωραρίου εργασίας, καταστρατήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, δυσμενείς εργασιακές συνθήκες, υπεράριθμα παιδιά, υποβάθμιση του παιδαγωγικού μας έργου, συγχωνεύσεις, τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, απολύσεις των συμβασιούχων συναδέλφων μας, μας οδηγεί στην υποχρέωση να υπερασπιστούμε το δημόσιο και παιδαγωγικό χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών, την ποιότητα παροχών προς το παιδί και την οικογένεια και την διασφάλιση του επιστημονικού μας ρόλου.

Έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται φαινόμενα και προσπάθειες ιδιότυπης δίωξης μάχιμων και καταξιωμένων παιδαγωγών, ακόμα και σε δήμους που αποτελούσαν παράδειγμα άριστης λειτουργίας και οργάνωσης. Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουν να καταρρεύσει κάθε μορφή αντίστασης για την διατήρηση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών, προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, που δεν είναι άλλα από συρρικνώσεις και καταργήσεις οργανικών μονάδων και θέσεων με τελικό στόχο την συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών.

Οι μεθοδεύσεις αυτές παρά τις προσδοκίες των διοικούντων φέρνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού δυναμώνουν, ενώνουν και δραστηριοποιούν όλο τον κλάδο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών, αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες - μη πιστοποιημένες - και έναντι αμοιβής, την σύνταξη «αξιολογήσεων» προκαθορισμένων και κατά παραγγελία των εργοδοτών τους.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε ειδική μνεία στους Δήμους εκείνους που στις αντίξοες σημερινές συνθήκες, είχαν το σθένος και την τόλμη σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τον Σύνδεσμο, να συντάξουν οργανισμούς σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, και με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων να προβλέψουν κενές οργανικές θέσεις, να μην καταργήσουν οργανικές μονάδες και να διασφαλίσουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών με προσλήψεις προσωπικού και διατήρηση του εξαώρου εργασίας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
  Όλοι και όλες με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης, που πηγάζει από την επιστημονική μας γνώση, την εμπειρία, την προσφορά και τους επίμονους και επίπονους αγώνες μας, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, τους συλλόγους γονέων και τους συνδικαλιστικούς φορείς που δεν συναλλάσσονται και δεν δρουν ως μοχλοί υποστήριξης των διοικήσεων, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουμε την δική μας απάντηση για:

• την διασφάλιση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των παιδικών σταθμών
  • την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σύμφωνα με την διακήρυξη του ΟΗΕ
  • την διασφάλιση του επιστημονικού ρόλου των μάχιμων παιδαγωγών και των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από το δύσκολο έργο τους

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών εκτιμώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και οδηγεί τους Παιδικούς Σταθμούς σε συνθήκες της μεταπολεμικής περιόδου θα παρέμβει δυναμικά διοργανώνοντας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα :

• Κορυφαία επιστημονική Πανευρωπαϊκή διοργάνωση με θέμα:
    Παιδαγωγικές, Οικονομικές και Διοικητικές προσεγγίσεις στην προσχολική αγωγή, στο σημερινό κοινωνικο-οικονομικό Ευρωπαϊκό Περιβάλλον: "Η αναγκαιότητα επιστημονικού σχεδιασμού, μια πρόκληση για την διασφάλιση της ποιότητας".
  • Πανελλαδική Έρευνα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ
    Ερευνητική εργασία για την εκπόνηση κατευθυντήριων αρχών που πρέπει να διέπουν τους χώρους της προσχολικής αγωγής με στόχο ο Σύνδεσμος να συμβάλλει στην χάραξη πολιτικών, που πρέπει να υιοθετηθούν από την πολιτεία και να εφαρμοστούν υποχρεωτικά ως πλαίσιο νόμου. Στην έρευνα του Συνδέσμου συμμετέχουν έγκριτοι επιστήμονες από τα τμήματα προσχολικής αγωγής των Πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ.
  • Ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού του Συνδέσμου με ταυτόχρονη μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα. Στόχος είναι το άνοιγμα στην Διεθνή παιδαγωγική και επιστημονική κοινότητα, η διάδοση καινοτόμων ιδεών, εργασιών, ερευνών και δράσεων, ο εμπλουτισμός της ύλης από πανεπιστημιακούς καθηγητές και παιδαγωγούς όλου του κόσμου και η άμεση πρόσβαση των μελών στην επιστημονική γνώση και την ενημέρωση.

Αγαπητά Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου μας,
Ψηλά το κεφάλι, είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με τόλμη και συνοχή την οργανωμένη επίθεση απαξίωσης του χώρου, του επιστημονικού ρόλου και του παιδαγωγικού έργου που επί σειρά ετών επιτελούμε.