29 Απρίλιος 2011

Οχτάωρο εργασίας - Ακύρωση του παιδαγωγικού ρόλου και έργου των μάχιμων παιδαγωγών

Αγαπητοί συνάδελφοι,
  Στις 27/04/11 κατατέθηκε στην Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που ρυθμίζει την ώρες εργασίας υπαλλήλων δημοσίου, ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ.

Στο άρθρο 41 παρ.5.δδ μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής: «για το προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς των ΟΤΑ ά και ΄β βαθμού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας των κλάδων ή ειδικοτήτων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων Κοινωνικών Λειτουργών, βοηθών Βρεφοκόμων-Παιδοκόμων και Αδελφών Νοσοκόμων, εφόσον ασκούν καθήκοντα των κλάδων ή των ειδικοτήτων Νηπιαγωγών ή Βρεφονηπιοκόμων, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ορίζονται σε 40».

Μετά τις μεθοδευμένες ενέργειες  για την ένταξη των παιδικών σταθμών στις δομές κοινωνικής πρόνοιας, με την ρύθμιση αυτή ουσιαστικά η κυβέρνηση, με τρόπο προκλητικό, καταργεί το παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών, ακυρώνει το εξαιρετικά σημαντικό έργο και το ρόλο των μάχιμων παιδαγωγών, υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το παιδί και την οικογένεια, οδηγεί στη στρατιά ανέργων τους συμβασιούχους παιδαγωγούς και επιβάλλει ένα αναχρονιστικό μοντέλο λειτουργίας παιδικών σταθμών αντίθετο με τις επιστημονικές επιταγές και τα διεθνή πρότυπα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 27/04/2011 μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποφάσισε τα κάτωθι:

α) Τη πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
β) Ενημέρωση βουλευτών για τη μη ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.
γ) Συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Τρίτη 03/05/2011 για  συντονισμένη δράση και αίτημα προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων.
δ) ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/05/2011 ΣΤΙΣ 18:00

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, ΚΑΛΕΙ τα μέλη του και όλους τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών, την επιστημονική κοινότητα, τους γονείς, τους φοιτητές και τους συνδικαλιστικούς φορείς να λάβουν μέρος δυναμικά, μαζικά και αποφασιστικά στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει στο Σύνταγμα προκειμένου να δοθεί το πιο ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που απεργάζονται την κατάργηση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα του θεσμού της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                    Η Γραμματέας