ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΕΙ
Αθήνα, 1/2/2010
ΜΑΡΝΗ 10 - 104 33 ΑΘΗΝΑ                                                                               Αριθ.πρωτ: 57
ΤΗΛ: 210-8239503 FAX: 210-8239573

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών Τ.Ε.Ι.,  στα πλαίσια της προώθησης του πάγιου αιτήματος του, για καθιέρωση Ενιαίας και Πανεπιστημιακού επιπέδου Εκπαίδευσης Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (ΑΕΙ-ΤΕΙ) πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με την Υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Πεταλωτή, συμβούλους του Υπουργείου Παιδείας, εκπροσώπους κομμάτων, βουλευτές και καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ στη συνάντηση του με την Υφυπουργό κα Χριστοφιλοπούλου, παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις και προτάσεις του, για θεσμοθέτηση Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, με άμεση ένταξη των Τμημάτων, Προσχολικής Αγωγής  του ΤΕΙ Αθήνας και Βρεφονηπιοκομίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Ηπείρου, στα αντίστοιχα παιδαγωγικά τμήματα των Πανεπιστημίων.

Στην Υφυπουργό εκτέθηκαν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης (Ν. 3518/2006), η οποία είχε ως αποτέλεσμα, την  αυθαίρετη καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου ως προς τη νηπιακή ηλικία. Επισημάνθηκε επίσης ότι η  εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα εντείνει τα ήδη σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί και θα οδηγήσει  τον κλάδο σε μεγάλη ανεργία και συρρίκνωση του μοναδικού  επαγγελματικού του χώρου.

H συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και η Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει σειρά επαφών και διαβουλεύσεων, στις οποίες θα συμμετέχει ο Σύνδεσμος μας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις σχετικά με την λειτουργία του θεσμού της Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης στη χώρα μας. Διαβεβαίωσε δε το  Διοικητικό Συμβούλιο, ότι σε καμία περίπτωση ο κλάδος δεν θα αιφνιδιαστεί με αποφάσεις που θίγουν τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματά του.

Η πρόταση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών για καθιέρωση  Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κατατέθηκε υπό μορφή ψηφίσματος και από βήματος του 10ου Πανελλήνιου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις 15,16,17 Ιανουαρίου 2010.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. καλεί την επιστημονική κοινότητα, τους μάχιμους παιδαγωγούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους γονείς, τους φοιτητές, τους φορείς, τις μη κυβερνητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να ενισχύσουν την προσπάθεια, να προσυπογράψουν και να διακινήσουν το σχετικό ψήφισμα, το οποίο βρίσκεται στα γραφεία του Συνδέσμου μας και στην ιστοσελίδα μας: www.pasyvn.gr.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                            Η Γ. Γραμματέας

Ευαγγελία Καλαϊτζή                   Βάσω Προβατά

Για να κατεβάσετε το ψήφισμα πατήστε εδώ.