24 Απρίλιος 2009

Ανω-κάτω οι παιδικοί σταθμοί
για το παιδαγωγικό πρόγραμμα που θα κληθούν να εφαρμόσουν από Σεπτέμβριο

Το παιδαγωγικό πρόγραμμα που θα κληθούν να εφαρμόσουν από τον Σεπτέμβριο οι δημοτικοί και κοινοτικοί παιδικοί σταθμοί, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, προβληματίζει εργαζομένους και επιστημονικό προσωπικό σε αυτούς.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, η εκπόνησή του ανατέθηκε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και όχι στα μέλη επιτροπής (Ομάδα Διοίκησης Εργου) που συγκροτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το ίδιο το υπουργείο, με βασική προτεραιότητα την κατάρτιση παιδαγωγικού προγράμματος για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν πληροφορήθηκαν ότι στις 11 και 12 Απριλίου το υπουργείο, με επείγον έγγραφό του, κάλεσε παιδαγωγούς 11 δήμων του Λεκανοπεδίου σ' ένα «επιμορφωτικό σεμινάριο» για να παρακολουθήσουν την πιλοτική εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος που ετοιμάστηκε από το ΤΕΑΠΗ.

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) υποστηρίζοντας ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια ουσιαστικά ακυρώνει το έργο της Ομάδας Διοίκησης Εργου (ΟΔΕ) και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα».

«Ολο αυτό που κάνουν είναι ένα προκάλυμμα. Ουσιαστικά προσπαθούν να μετατρέψουν τους παιδικούς σταθμούς σε χώρους φύλαξης. Να καταργήσουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα τους και τα δικαιώματα των εργαζομένων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος και ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει η ανάγκη για ένα ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα για να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά για να γίνει αυτό πρώτα πρέπει να βελτιωθούν άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού, χώρων και εξοπλισμού. «Τι παιδαγωγικό πρόγραμμα να κάνεις όταν λέει η υπουργική απόφαση ότι για κάθε 25 παιδιά πρέπει να υπάρχει ένας παιδαγωγός και δύο βοηθοί και σήμερα υπάρχει μόνο ένας αντί για τρεις;»

Την απορία της και την έκπληξή της για όλα αυτά που συμβαίνουν εξέφρασε και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ, Ε.Καλαϊτζή, η οποία υποστήριξε ότι το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη τυπώθηκε σε βιβλίο με τίτλο «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Παιδικών Σταθμών» και το οποίο δόθηκε στους παιδαγωγούς 4 παιδικών σταθμών που τελικά προσήλθαν στο σεμινάριο, είναι ακριβής μετάφραση βιβλίου που εκδόθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου με τίτλο «Γεφυρώνοντας τη διαφορά» και αφορά πρόγραμμα ένταξης παιδιών μεταναστών έως και ηλικίας 15 χρόνων.

«Οι συγκεκριμένες ενέργειες ακυρώνουν το έργο τής ΟΔΕ και την πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών για αναβάθμιση και βάζουν τα μέλη της επιτροπής στη διαδικασία απλής επικύρωσης ειλημμένων αποφάσεων για έγκριση προγραμμάτων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και στο εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται» τόνισε η κ.Καλαϊτζή.

Να σημειώσουμε ότι με την υπ' αριθμόν 78980 (15/12/2008) απόφαση του υπουργού Εσωτερικών συγκροτήθηκε Ομάδα Διοίκησης Εργου (ΟΔΕ) με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, τη βελτίωση των όρων λειτουργίας και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων παροχής ποιοτικών υπηρεσιών των δημοτικών και κοινοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών προς τους πολίτες. Ως πρώτη προτεραιότητα της ΟΔΕ καθορίζεται η κατάρτιση παιδαγωγικού προγράμματος για τη λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών παιδικών σταθμών.

Τα πρώτα προβλήματα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε ότι μέσα στην ΟΔΕ δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων(ΠΟΕ-ΟΤΑ) και του επιστημονικού οργάνου τους (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ). Επειτα από παρεμβάσεις-διαμαρτυρίες και των δύο σωματείων προς τον υπουργό τελικά ορίστηκαν εκπρόσωποί τους στην επιτροπή.

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ