14 Απρίλιος 2009

Αθήνα, 14/4/09

Αριθ.πρωτ: 88

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την υπ’ αριθ. 78980/18.12.08 υπουργική απόφαση συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Παιδικών Σταθμών (παιδαγωγικά προγράμματα, κανονισμός λειτουργίας κλπ) στην οποία δεν κλήθηκε να συμμετάσχει ο Σύνδεσμός μας.

Μετά από σχετικό έγγραφο διάβημά μας στον Υπουργό Εσωτερικών κο Προκόπη Παυλόπουλο ορίστηκε στην ΟΔΕ ως τακτικό μέλος η Πρόεδρος κυρία Καλαϊτζή και ως αναπληρωματικό η Γ. Γραμματέας κυρία Χαρλαύτη.

Στη συνεδρίαση της ΟΔΕ στις 13/4/09 η Πρόεδρος του Συνδέσμου μας
  • Εξέφρασε την έντονη απορία και τον προβληματισμό μας διότι ενώ αρμοδιότητα της Ομάδας Διοίκησης Έργου είναι η εκπόνηση παιδαγωγικού προγράμματος, με εσπευσμένες διαδικασίες κλήθηκαν εργαζόμενες έντεκα Παιδικών Σταθμών να παρακολουθήσουν την πιλοτική εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος που ήδη ετοιμάστηκε από το ΤΕΑΠΗ!
  • Ενημέρωσε τα μέλη της ΟΔΕ ότι το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο ήδη τυπώθηκε σε βιβλίο με τίτλο «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Παιδικών Σταθμών»  είναι ακριβής μετάφραση βιβλίου που εκδόθηκε από το ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου με τίτλο «Γεφυρώνοντας τη διαφορά» και αφορά πρόγραμμα ένταξης παιδιών μεταναστών. Σε καμία δε περίπτωση δεν αφορά παιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας
  • Ζήτησε άμεσα να αποσυρθούν τα ερωτηματολόγια με 100 περίπου ερωτήσεις, τα οποία δόθηκαν στους παιδαγωγούς 4 Παιδικών Σταθμών, που τελικά προσήλθαν στο σεμινάριο, (με την οδηγία να συμπληρωθούν ονομαστικά για κάθε παιδί) διότι:

α) εμπεριέχουν ερωτήσεις που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα παιδιών και των οικογενειών τους και

β) απευθύνονται σε ηλικιακές ομάδες παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό και το γυμνάσιο.

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου μας,

Επειδή οι συγκεκριμένες ενέργειες ακυρώνουν το έργο της ΟΔΕ και την πρόθεση του Υπουργού Εσωτερικών για αναβάθμιση και βάζουν τα μέλη της επιτροπής στη διαδικασία απλής επικύρωσης ειλημμένων αποφάσεων για έγκριση  προγραμμάτων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και στο εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται.

Επειδή η ΚΕΔΚΕ επανέρχεται στην ΟΔΕ με προτάσεις  που αφορούν στην τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας προς την κατεύθυνση της ιδρυματικής λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών(διεύρυνση ωραρίου, κατάργηση διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα).

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου μας:

Nα απέχουν από κάθε διαδικασία που θα συντελέσει στην υιοθέτηση ξενόφερτων μοντέλων τα οποία μάλιστα δημιουργήθηκαν για άλλο σκοπό και να είναι σε εγρήγορση προκειμένου για άλλη μια φορά οι μάχιμοι παιδαγωγοί των Παιδικών Σταθμών όλης της χώρας, σε συνεργασία με τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά τους όργανα να περιφρουρήσουν τον παιδαγωγικό και δημόσιο χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών.

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.